Thursday, 13 December 2012

Kelantan

Kelantan
Bendera Kelantan
Prasejarah

Nama "Kelantan" dikatakan pencemaran daripada perkataan "gelam hutam", iaitu nama Melayu bagi pokok ''Melaleuca leucadendron''. Ada juga yang mengatakan bahawa namanya datang daripada perkataan "kilatan" atau "kolam tanah". Selain itu Negeri Kelantan juga dikenali dengan nama ''Tanah Serendah Sekebun Bunga'', ''Tanjung Pura'', ''Negeri Cik Siti Wan Kembang'' dan ''Serambi Mekah'' pada masa dahulu.

Sejarah awal Kelantan tidak begitu jelas, tetapi temuan arkeologi mempertunjukkan kesan petempatan manusia di zaman prasejarah. Kelantan awal mempunyai perhubungan dengan Empayar Funan, Empayar Khmer, Empayar Srivijaya|Srivijaya]] dan Thailand|Siam. Kira-kira 1411, Raja Kumar, raja Kelantan, membebaskan negeri itu  dari Siam. Beliau memakai gelaran Sultan Iskandar Shah apabila memeluk Islam. Kelantan kemudian menjadi sebuah pusat perdagangan yang penting pad akhir abad ke-15.

Pada 1499, Kelantan menjadi negeri vasal Kesultanan Melaka. Dengan Kesultanan Melaka#Sultan Mahmud Shah|kejatuhan Melaka pada 1511, Kelantan dibahagikan dan diperintah oleh ketua-ketua kecil. Dengan ancaman  oleh Siam pada 1603, kebanyakan ketua kecil Kelantan bernaung di bawah Persekutuan Pattani Besar. Kerajaan pusat di Pattani membahagikan Kelantan kepada 4 wilayah iaitu Kelantan Timur, Kelantan Barat, Legeh dan Ulu Kelantan. Kira-kira 1760, seorang putera raja Kelantan Barat berjaya dalam penyatuan wilayah Kelantan sekarang. Tidak lama kemudian, pada 1764, Long Yunus iaitu putera raja Kelantan Timur, anak Long Sulaiman berjaya merampas takhta kerajaan dan mengisytiharkan diri sebagai Raja Kelantan. Walaubagaimanapun, dengan kemangkatannya, Kelantan dipengaruhi oleh Terengganu.

Pada 1800, Raja Muhammad mengisytiharkan diri sebagai sultan pertama Kelantan. Pada 1812, baginda melepaskan diri daripada pengaruh Terengganu dan menjadi negara ufti Siam yang berasingan.  Pada 1820-an, Kelantan merupakan salah satu daripada negeri yang terbanyak penduduk serta termakmur di Semenanjung Malaysia|Semenanjung Tanah Melayu kerana berjaya mengelakkan perang dan pertikaian yang menimpa negeri-negeri di selatan dan barat. Siam terus memainkan peranan yang mustahak di Kelantan pada seluruh abad ke-19.

Di bawah syarat Perjanjian Inggeris-Siam 1909|Perjanjian British-Siam pada 1909, Siam menyerahkan tuntutan Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis kepada United Kingdom|Britain, dan Kelantan menjadi salah satu daripada Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu di bawah Residen British.

Kelantan merupakan tempat pertama di Semenanjung Malaysia|Malaya yang ditakluk oleh Jepun yang menyerangnya pada 8 Disember 1941. Semasa pendudukan Jepun, Kelantan sekali lagi dikawal oleh  Siam, tetapi selepas kekalahan Jepun pada Ogos 1945, Kelantan kembali kepada pemerintahan British.

Kelantan menjadi sebahagian Semenanjung Malaysia|Persekutuan Tanah Melayu pada 1 Februari 1948 dan bersama-sama dengan negeri lain, mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Pada 16 September 1963, Kelantan menjadi salah satu daripada negeri-negeri yang membentuk Malaysia|Persekutuan Malaysia.


Penlancongan di Negeri Kenlantan

Membeli-belah

* Pasar Besar Siti Khadijah
* Pasar MPKB
* Bazar Buluh Kubu
* KB Bazar
* KB Mall

Pantai
* Pantai Bisikan Bayu
* Pantai Cahaya Bulan
* Pantai Tok Bali
* Pantai Irama
* Pantai Sri Tujuh
* Pantai Sabak

Gunung
* Bukit Kemahang
* Gunung Noring Timor
* Gunung Berangkat
* Gunung Chamah
* Gunung Rabong
* Gunung Ayam

Pusat kesenian 
* Gelanggang Seni
* Tokong Buddha|Tokong-tokong Buddha

Bersantai
* Jeram Pasu
* Jeram Lenang
* Lata Rek
* Lata Bakah
* Tasik Pergau

No comments:

Post a Comment